BİLGİSAYAR ORTAMINDA VEKTÖREL FORMAT NEDİR?
Yazı ve resim bilgisayar ortamının olmazsa olmazlarıdır. Vektörel formatın en yaygın kullanım yerlerinden biri olan günümüz true type fontları çıkmadan önce, bilgisayar yazı karakterleri resim formatında idi ve puntosu büyütüldüğünde piksellenme (tırtıklanma yapardı). Vektörel olan güncel true type fontları ise ne kadar büyütürsek büyütelim harflerin ve karakterlerin kenar çizgileri pürüzsüz kalır (bunu kullandığınız yazı programında bir harfin puntosunu alabildiğince büyütüp kolayca deneyebilirsiniz). Çünkü vektörel formatta 2 boyutlu şekil ve resimlerde yer alan tüm çizgiler (düz veya eğri olabilir) çizgi üzerinde yer alan noktalar (düğüm denir) ve bu noktalardan çıkan ikişer vektörün yönlenme açıları ve kuvvetleri ile tanımlanır. Yani vektör format aslında bir dizi noktalar arasındaki düz veya eğri çizgilerle matematiksel bir şekil tanımlama formatı olup çözünürlükten bağımsızdır. Matematiksel değerler rakamlarla verilmez, fareyle noktalar konup, noktalar arası çizgiler, noktalar ve vektör işaretleri ile oynanarak şekil çizilir. Çizgiler ve çizgi ile kapalı alanlar istendiği gibi renklendirilebilir. Şekil ne kadar büyütülürse büyütülsün şekil ve renkler ve detaylar bozulmaz. Bitmap resimler ise çözünürlüklerinin üstünde büyütülmeye başlandığında bulanıklaşmaya ve piksellenmeye başlar. Vektör dosyalar bilgisayar hafızasında bitmap dosyalardan çok daha az yer kaplar.
Günümüzde sürekli versiyon güncellemeleri devam eden en yaygın başlıca 2 iki boyutlu vektörel çizim programı Adobe firmasının Illustrator’u ve Corel’in Corel Draw yazılımlarıdır. Güncellenmeyen Freehand yazılımı da vektörel tabanlıdır.
Vektör format nerelerde kullanılır?
Bu format grafik sanatlarda çok yaygın kullanılan endüstriyel bir formattır. Kullanmak için bir vektörel yazılımınız olmalıdır. Vektör bir dosyanız varsa bununla yapabilecekleriniz hayalleriniz ve beceriniz ile sınırlıdır. Kendiniz kullanamıyorsanız vektör dosyanızı bir profesyonele (mesela bir grafiker veya tabelacı, reklamcı) götürüp ürüne dönüştürebilirsiniz. Mesela bizden alacağınız bir tuğra vektörünü herhangi bir tabelacıya götürüp plotter cihazında istediğiniz boyutta bir çıkartma kestirip arabanızın istediğiniz yerine yapıştırabilirsiniz. Orada lazer plotter varsa ahşaptan (mdf, kontrplak gibi) veya pleksiglastan 3 boyutlu tablo kestirebilirsiniz. Su jeti olan bir yer bulursanız mermerden bile kestirebilirsiniz. Ahşaba kazıma yaptırabilirsiniz. Kalitesi bozulmadan istediğiniz gibi büyütüp küçültebilir, istediğiniz ekleme çıkarmaları yapabilir, çizgi kalınlıkları ile oynayabilir ve her şeyi renklendirebilirsiniz.
KALİTE
İnternet ortamında çok sayıda ücretsiz tuğra vektörü dağıtıldığına şahit olduk. Bunları indirip açtığımızda sanatsal açıdan içler acısı, ücretli olanlar ise üstelik pahalı idiler. Biz 25 yıldır hobi tabanlı olarak vektörel çizim yaptığımızdan sanatı maksimum oranda gözettik ve aslına sadık kusursuz çizim yapmayı amaçladık. Web sayfamızdaki padişah tuğraları ve süslemeleri vektörel çizimlerimize dayalı resimlerdir. Yıllarca kendimiz çok çeşitli uygulamalarını yaptığımız 35 padişah tuğrasından 5’ini ilk defa bedeli ile isteyenlere sunuyoruz. Bunlar sırasıyla Yıldırım Bayezid, Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve en mükemmeli Sultan II. Abdülhamid tuğralarıdır.
ÜCRETSİZ VEKTÖRLER
Vektörel çizim çalıştığımız 24 yıl içinde çok sayıda mukaddes içerikli hat yazıları (Ayet-i kerimeler, hadis-i şerifler, kelime-i tevhidler ve besmeleler vb.) vektörize ettik. Bunları ve uygulamalarını satmayı uygun bulmadık ama emeğimizin ziyan olmaması için padişah tuğrası vektörü talep edenlere orantılı olarak aşağıda resimleri yer alan tuğra ve diğer vektörleri bedelsiz hediye etmeyi uygun gördük. Bizden vektörel Tuğra ve diğer hat yazılarını edinmek isterseniz bize (vektör) konusu ile mail yazıp detaylı bilgi isteyiniz. Aşağıdaki resimlerde ekranda rahat seçilebilmesi için kalın çizgiler kullanılmıştır. Çizgiler vektörde 0,01 mm inceliğine düşürülebilir. Email: admin@tugra.org veya tugra@tugra.org